chlebek i bułki z łupinami babki jajowatej (bezglutenowy)
Jutro zapowiada się długi dzień poza domem, więc na tę okazję postanowiłam zmontować jakiś przepis na pieczywo. Na początku pomysłem były bułki, ale jak to zwykle bywa, w trakcie wpadłam na pomysł, że przecież można zrobić nie tylko bułki, ale też chleb. Ale czy to w ogole wyjdzie? Otóż powiem Wam, że wyszło i się udało :) To pewnie za sprawa mojego Małęgo pomocnika - mojej energicznej dwulatki :) Mąkę miała nawet we włosach, ale za to jaka była szczęśliwa. I nawet efekt końcowy gotowania jej nie interesował :D Liczyło się grzebanie w mące i mieszanie skłądników hehe <3
Składniki:
100ml mleka migdałowego/ kokosowego lub wody
30g łupin babki jajowatej
50g mąki gryczanej
30g mielonego siemienia lnianego
30g nasion (u mnie mix sezamu, siemienia i pestekz dyni)
15g oleju kokosowego
3 jaja
przyprawy wg uznania
u mnie: 1łyżeczka płaska soli, pół łyżeczki gałki muszkatałowej, 1 łyżeczka czosnku w proszku, 2 łyżeczki słodkiej papryki
Mleko/wodę mieszamy z jajami i dosypujemy pozostałe składniki stopniowo ciagle mieszając. Najlepiej robotem. Po wymieszaniu wszystkich skłądników ciasto trzeba osdstawić na 10-15 min i w tym czasie można uruchomic piekarnik żeby się nagrzał. Ciasto po tym czasie zgęstnieje nieco, bo łupiny babki jajowatej wciągną wilgoć. Masa jest papkowata.
I teraz opcja 1. podzielić masę na części i uformować nieduże byłeczki. W tym celu posmarowałam dłonie olejem :)
Opcja 2. wylepić blaszkę cieńką warstwą papki (jak przy kruchej arcie) Po upieczeniu można pociąć nożem na kawałki i mamy wspaniały chlebek :)
Zarówno chleb i bułki piekłam w 200stopniach cencjusza. Chlebek 15 minut, bułki 20 minut.
Smacznego <3
Składniki:
100ml mleka migdałowego/ kokosowego lub wody
30g łupin babki jajowatej
50g mąki gryczanej
30g mielonego siemienia lnianego
30g nasion (u mnie mix sezamu, siemienia i pestekz dyni)
15g oleju kokosowego
3 jaja
przyprawy wg uznania
u mnie: 1łyżeczka płaska soli, pół łyżeczki gałki muszkatałowej, 1 łyżeczka czosnku w proszku, 2 łyżeczki słodkiej papryki
Mleko/wodę mieszamy z jajami i dosypujemy pozostałe składniki stopniowo ciagle mieszając. Najlepiej robotem. Po wymieszaniu wszystkich skłądników ciasto trzeba osdstawić na 10-15 min i w tym czasie można uruchomic piekarnik żeby się nagrzał. Ciasto po tym czasie zgęstnieje nieco, bo łupiny babki jajowatej wciągną wilgoć. Masa jest papkowata.
I teraz opcja 1. podzielić masę na części i uformować nieduże byłeczki. W tym celu posmarowałam dłonie olejem :)
Opcja 2. wylepić blaszkę cieńką warstwą papki (jak przy kruchej arcie) Po upieczeniu można pociąć nożem na kawałki i mamy wspaniały chlebek :)
Zarówno chleb i bułki piekłam w 200stopniach cencjusza. Chlebek 15 minut, bułki 20 minut.
Smacznego <3
Komentarze
Prześlij komentarz