Delicje bez cukru
Oglądałam kiedyś program kulinarny, w którym zadaniem do wykonania były właśnie delicje :) Postanowiłam się skusić na zdrową wersję :) Powiem szczerze, że byłam bardzo zadowolona z efektów. Może nie tyle wizualnych, co smakowych :)
Biszkopt:
2 jaja
pół szklanki ksylitolu
pół szklanki mąki migdałowej z łyżką gryczanej lub gryczanej
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać żółtka i mąkę i delikatnie wymieszać. Przełożyć do rękawa i uformować krążki. Piec ok 10 - 15 min w 180 stopniach - aż się zarumienią.
Na upieczone biszkopty nałożyłam łyżeczką dzem z cukiini z galaretką, ma idealna konsystencję do takiego celu.
3 łyżki kakao
1 łyżka ksylitolu
Wymieszałam i teraz tak. Biszkopt z galaretką kładłam na łyżkę i polewałam z góry polewę przy pomocy drugiej łyżki. Jak polewa spłynęła równomiernie i ociekło odkładałam na deseczkę i wsadziłam do lodówki, żeby polewa stężała.
Samacznego :)
Biszkopt:
2 jaja
pół szklanki ksylitolu
pół szklanki mąki migdałowej z łyżką gryczanej lub gryczanej
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać żółtka i mąkę i delikatnie wymieszać. Przełożyć do rękawa i uformować krążki. Piec ok 10 - 15 min w 180 stopniach - aż się zarumienią.
Na upieczone biszkopty nałożyłam łyżeczką dzem z cukiini z galaretką, ma idealna konsystencję do takiego celu.
Na koniec zrobiłam polewe z przepisu koleżanki
😍
😘
2lyzki oleju kokosowego
😍
😘3 łyżki kakao
1 łyżka ksylitolu
Wymieszałam i teraz tak. Biszkopt z galaretką kładłam na łyżkę i polewałam z góry polewę przy pomocy drugiej łyżki. Jak polewa spłynęła równomiernie i ociekło odkładałam na deseczkę i wsadziłam do lodówki, żeby polewa stężała.
Samacznego :)







Komentarze
Prześlij komentarz