Dżem z cukinii z galaretką cytrynową
Przepis podesłała mi pewna dziewczyna z grupy, za co jestem ogromnie wdzięczna. Troszkę go zmodyfikowałam. Uważam, że to świetny dżem. Jest świetny do rożnego rodzaju deserów, ja wykorzystałam go do tortu, racuchów oraz delicji:)
Składniki:
- 2kg cukinii
- sok z 4 cytryn
- ksylitol wg uznania
galaretka cytrynowa z celiko lub żelatyna
Cukinię obieramy ze skóry, wydrążamy pestki. Pokroiłam ją w kostkę i zasypałam ksylitolem. Podlałam niewielką ilością wody i dusiłam pod przykryciem aż cukinia zmięknie, albo wręcz się rozgotuje. Wcisnęłam sok z cytryny i wsypałam 2 galaretki i wymieszałąm. Całość zagotowałam a następnie zbindowałam i na ciepło przelałam do wyparzonych słoików. Pasteryzowałam ok 10 min i odstawiłam odwrócone do góry dnem :)
Smacznego :)




Komentarze
Prześlij komentarz