Golonka z kurczaka

Wiedzieliście, że golonkę można zjeść też z przegigantycznych udek z kurczaka? ;P Ja też nie hehe Ale pewnego dnia się to zmieniło za sprawą mojej mamy. Zaserwowała mi te przepyszne golonki z kurczaka. I wiecie co? one zawsze wychodzą :) Poważnie ;)

Składniki:
4 udka z kurczaka
4 plastry boczku (najlepiej wędzony)
przyprawy:
sol, pieprz, czerwona papryka, czosnek, można dodać gotowej przyprawy do kurczaka bez cukru, tym razem dosypałam też koper i natkę pietruszki

Zaczynamy oczywiści od umycia naszych zgrabnych nóżek
Teraz bardzo ważny krok. Musimy usunąć kość z uda. W pałce ją zostawiamy, żeby utrzymała resztę mięsa. Ja usuwam kość poprzez delikatne nacięcie z góry, potem troszkę podważam i odcinam też mięso od dołu.
Docelowo nasze udo ma wyglądać, jak poniżej :)
Kolejnym krokiem jest posypanie naszych udek przyprawami :) OCzywiście z każdej strony :)
I teraz znów istotny krok. Kładziemy udka tak jak na zdjęciu powużej i tylko na samej pałce kładziemy nasz boczek. W zależności od wielkosci plastra, można plaster złożyc na pół. NAstępnie częścią bez kosci przykrywamy boczek i zapinamy wykałaczką.

Oczywiście w razie potrzeby przyprawiamy jeszcze, jeśli jakaś część naszego mięsa nie jest przyprawiona :)

Golonki układamy na blaszce. Ja dorzuciłam też 2 łyżki smalcu, ale można każdy inny tłuszcz.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy bez przykrycia ok 1h w 180 stopniach. W trakcie pieczenia kontrolujemy, czy mięsko nie ma za sucho i w razie czego można podlać wodą. W oryginalnej wersji podlewa się piwem, co nadaje wspaniałego aromatu.


Podałam z pieczonymi ziemniakami i surówkami.  ;)


Pieczone ziemniaki:
umyłam ziemniaki i pokroiłam w ćwiartki. Ugotowałam i po odcedzeniu zostawiłam je do ostygnięcia. Polałam olejem i przyprawami. Solą, natką pietruszki i koperkiem. Piekłam w 200 stopniach aż się lekko przypieką :)

Surówki:
1. Mix sałat, troszkę sera feta w drobnej kostce, olej i sok z cytryny. Bardzo dokładnie wymieszać.

2.
duza marchew
Pasternak
Por
majonez
sok z cytryny
ksylitol, koper, natka pietruszki

Duża marchew i pasrernak scieramy na drobnych oczach na tarce. Por kroimy w drobne kostkę. Doprawiamy sokiem z cytryny, majonezem, ksylitolem, pietruszką i koperkiem.

Pyszny obiad dla mojego wspaniałego męża z okazji Dnia Chłopaka <3


P.S. Wszystkim chłopakom z okazji ich święta życzę samych wspaniałości :)

Smacznego Kochani <3

Komentarze

Popularne posty