Kaczka faszerowana wątróbką i natką pietruszki z renetami
Kaczka faszerowana wątróbką i natką pietruszki z renetami jest jednym z moich ulubionych dań. Posiada rodzinna tradycję. Przyrządzała ją już moja babcia Ela, po której odziedziczyłam imię i jak się okazuje również smak na kaczuchę hehehe
U nas w domu mam zawsze serwowała taką kaczkę w świąteczne dni i ja również tak robię. Dziś przygotowałam ją również na szczególną okazję, a mianowicie moją 6 rocznicę ślubu <3
Potrzebne są:
- kaczka
- 20 gad wątróbki
- natka pietruszki, solidny pęczek
- kaczka
- 20 gad wątróbki
- natka pietruszki, solidny pęczek
- masło
- 2 kromki chleba żytniego na zakwasie żytnim
- olej
- 1 jajo
- sól, pieprz, majeranek
- nitka i igła :)
- brytfanka lub blaszka
Kaczkę nalezy porządnie umyć i najlepiej dzień wcześniej natrześ solą, pieprzem i majerankiem. Nie tylko z zewnątrz, ale również w środku.
kolejny krok to zabawa w chirurga plastycznego hehe tak tak dobrze widzicie :) należy zszyć kaczkę przy szyjce, zeby nam farsz nie uciekł :)
Kolejny krok to wykonanie farszu, który moim zdaniem jest najsmaczniejszy w całym tym daniu.
Kolejny krok to wykonanie farszu, który moim zdaniem jest najsmaczniejszy w całym tym daniu.
Watróbkę mielimy maszynka do mięsa razem z namoczonymi w wodzie a następnie wyciśniętymi 2 kromkami chleba żytniego (na żytnim zakwasie). Do wątróki dorzucamy 2 łyżki masła oraz posiekaną natke pietruszki i żółtko. białko oddzielnie umijamy a następnie wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ksylitolem (oryginalnie miodem).
Tak przygotowanym farszem "wypychamy" naszą kaczkę. Nalezy zostawić troszkę luzu, ponieważ farsz "urośnie". NAstępnie znów mała operacja plastyczna na naszej kaczce. Cerujemy dupkę, żeby farsz nam nie uciekł :)
Tak przygotowaną kaczkę kładziemy na wysmarowaną olejem blaszkę. Lekko polewamy też kaczkę. Dokładamy jabłka. koniecznie renety. To właśnie one nadają nieziemskich walorów smakowych. (u mnie wyjątkowo nie było renet, bo nie udało mi się ich dostac).
Piekarnik nagrzewamy do 180stopni cencjusza. Następnie wkłądamy tam kaczkę. Ważnym krokiem jest polewanie kaczki co jakiś czas tłuszczykiem który spłynie do blaszki, dzięki temu będzie miała piękny złocisty kolor. Nalezy też pamiętać, zeby ja całkowicie odwrócic w trakcie pieczenie, zeby nam się równomiernie zaruminiła i upiekła :)
Smacznego :)











Komentarze
Prześlij komentarz