kopytka dyniowo - gryczane (bezglutenowe)


2kg dynia, którą zakupiłam, to jednak dorodny okaz. Zrobiłam babeczki, zupę i jeszcze mi zostało. No przecież nie mogło się zmarnować :) Naszło mnie więc na pomarańczowe, dyniowe kopytka :)
Wyszły wyśmienite, myślę że w sam raz dla każdego kopytkowego maniaka. Powiem Wam w tajemnicy, że ja jako dziecko uwielbiałam kopytka mojej mamy. I takie na świeżo i przede wszystkim odsmażane :)



Składniki:
dynia
mąka gryczana
jajo
przyprawy: sól, pieprz, koperek i natka pietruszki



Z wrażenia nie poważyłam składników, ale nic straconego. Użyłam ok 1/4 dyni czyli jakies 200g. Pokroiłam w kostkę i ugotowałam. Następnie odcedziłam i zostawiłam do wystygnięcia. Potem przecisnęłam przez praskę, wrzuciłam jajko, przyprawy ( sól, natkę pietruszki, koper i pieprz) a mąkę gryczaną dosypywałam do momentu aż ciasto będzie zwarte.


Następnie podzieliłam ciasto na dwie części, rozwałkowałam podsypując mąką i pokrosiłam na małe kawalki.



Smacznego <3

Komentarze

Popularne posty