krucha tarta gryczana z budyniem jaglanym i owocami ( bezglutenowa)
Coś słodkiego na ząb. Bez cukru, bez glutenu. Tartę wykonałam już jakiś czas temu na urodziny. W wykonaniu nie jest skomplikowane.
Składniki na ciasto:
2 szklanka mąki gryczanej
4 żółtka lub 2 jaja
kostka masła
ok 1 szklanki erytrolu/ ksylitolu
można dodać też 2 łyżeczki cynamonu do smaku
lub kakao, wtedy spód będzie czekoladowy ;)
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy tak długo, aż nam się składniki pięknie połączą. Można na ok 15 min włożyć do lodówki, żeby schłodzić i dopiero "wylepić" blaszkę.
pieczemy w 180 stopniach ok 15-20 min. Obserwujemy.
masa budyniowa:
400ml mleka kokosowego
1 wreczek kaszy jaglanej
ksylitol/ erytrol wg uznania
kostka masła
Kasze jaglaną przepłukujemy na sitku wodą, żeby pozbyć się goryczki. Następnie wrzucamy go garnka, zalewamy mlekiem kokosowym i 2 szklankami wody. Gotujemy kaszę tak długo na małym ogniu aż nam zgęstnieje. Rozwodnione mleko maksymalnie redukujemy a kasza może się śmiało rozgotować. Dopiero na tym etapie słodzimy i blendujemy na gładką masę. Jak ostygnie ubijamy z masłem (w temp. pokojowej). Wylewamy na spód ciasta i ozdabiamy dozwolonymi owocami :)
Mąkę kokosową można zastąpić również jaglaną, żytnią czy orkiszową.
Warto odstawić ciasto do lodówki, żeby stężał budyń. Dobrze też, żeby spód złapał wilgoć od budyniu. wtedy nam się pięknie pokroi, a nie pokruszy :)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz