Orkiszowe paluchy
Uwielbiam mąkę orkiszową. Z tego względu, że mogę ją stosować, jest bardzo zbliżona do mąki pszennej no i oczywiście jest smaczna.
Orkiszowe paluchy są świetnym dodatkiem do posiłku lub zwyczajną przekąską
Orkiszowe paluchy są świetnym dodatkiem do posiłku lub zwyczajną przekąską
Składniki:
- 2,5szklanki mąki orkiszowej typ 630(jasna) dostępna w sieci Auchan lub w sklepach internetowych
- 1jajo
-1/3 szklanki oleju
-1/3szklanki wody
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- zioła do smaku (u mnie oregano, bazylią i sól).
- 2,5szklanki mąki orkiszowej typ 630(jasna) dostępna w sieci Auchan lub w sklepach internetowych
- 1jajo
-1/3 szklanki oleju
-1/3szklanki wody
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- zioła do smaku (u mnie oregano, bazylią i sól).
Wszystkie składniki wrzucam do miski i zagniatania ciasto. W razie konieczności można dolać troszkę więcej wody. Należy to jednak robić stopniowo i powoli.
Gotowe ciasto dzielę jak na kopytka (kilka jednakowych kawałeczków). Następnie każdy z nich wałkuje na stolnicy na długi i cieńki paluch. Układam na blaszce w odstępach i wkładam do rozgrzanego pieca. Piekę w ok 180-200 stopniach cenciusza do momentu zapachu i zarumieni dnia się paluchów. Jeśli chodzi o walory smakowe grubsze paluchy są miękkie w środku, natomiast cienkie i przypieczone w smaku przypominają tradycyjne paluszki. Obie wersje mają w sobie coś fajnego
Smacznego :)





Komentarze
Prześlij komentarz