Pizza na spodzie orkiszowym
Za każdym z nas czasem chodzi pizza :) Za mną tez chodziła i to na tyle, że metodą prób i błędów doszłam do przepisu idealnego :) Wykonanie jest dość szybkie i wyjdzie każdemu, kto podejmie probę jego wykonania.
Ciasto:
2,5 szklanki mąki orkiszowej
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do piecznia
1 jajo
zioła i przyprawy: sól, bazylia, oregano
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Kiedy ciasto będzie już jednolite i wyrobione można je rozwałkować lekko podsypując mąką. Uwaga ciasto troszkę urośnie. Jeśli rozwałkujesz zbyt cieńko piecz krócej, jeśli zostawisz ciut grubsze będzie z kolei bardziej puszyste ciasto.
Ciasto zapiekam w 180-200 stopniach najpierw samo ok 10 min, a potem ze składnikami również ok 10 min :)
inna wersja pizzy: kurczak (z rosołu), ogórek koszony, cebula i ser feta :)
Do dzieła ;)
Smacznego <3
Komentarze
Prześlij komentarz