rolada biszkoptowa z kremem serowym

Tym razem coś dla fanów słodkości :) Przepis jest banalnie prosty w wykonaniu :) Przepis można wykonać w wersji 2 wersjach. Pierwsza z wykorzystaniem maki orkiszowej, druga z wykorzystaniem mąki gryczanej.

Skłądniki na biszkopt:
4 jaja
3/4 szklanki ksylitolu lub erytrolu
niepełna szklanka mąki ( orkiszowej jasnej lub gryczanej jasnej)
łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dosypujemy ksylitol/erytrol ciągle miksując. Wrzucamy żółtka mąkę i proszek i delikatnie mieszamy mikserem, żeby ujednolicić ciasto. Wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.

Kiedy biszkopt nam się upiecze, jeszcze ciepły wyciągamy poprzez odwrócenie blaszki i delikatnie zwijamy przy pomocy ścierki kuchennej na rulon. Zostawiamy tak do wystygnięcia, żeby biszkopt nabrał kształtu odpowiedniego dla rolady :)

Masa serowa:
200g sera białego
ok pół jogurtu naturalnego/ mleko kokosowe (gęsta część)
ksylitol/erytrol wg uznania
opcjonalnie wanilia

twaróg blendujemy z jogurtem i słodzidłem. Jeśli dodasz ciut więcej jogurtu masa będzie bardziej kremowa. Warto dozować stopniowo, żeby nie przesadzić :)

Jak biszkopt wystygnie, delikatnie go rozwijamy i smarujemy masą serową. Następnie znów zawijamy. Wierzch można posypać cukrem pudrem z ksylitolu/erytrolu (wystarczy zmielić w młynku do kawy ;)  lub kako :) Opcjonalnie do środka można dodać dozwolone owoce :)


Smacznego kochani :)

P.S. Ja wykonałam w wersji orkiszowej biszkopt, ale gryczany też już robiłam :) Sprawdzi się idealnie :)

Komentarze

Popularne posty