zapiekaniec gryczany ala pizza (bezglutenowe)
Jako, że nie wszyscy jedzą orkisz, nie może zabraknąc gryczanego odpowiednika dla bezglutenowców :) Bardzo często korzystam z mąki gryczanej. Zanim wprowadziałam orkisz była to moja mąka nr jeden :) Jest to błyskawiczny przepis na zapiekankę przypominającą pizzę, Ciasto ma papkowatą konsystecję, ale to dlatego żeby nie wyszło za twarde :)
Składniki:
2 jaja
5 - 6 kopiastych łyżek mąki gryczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
zioła i sól
Wykonanie:
Ciasto jest konsystencji sera do nalesnikow (taka gesta papka) więc obserwujcie konsystencję, która tak naprawdę zalezy od wielkości jaj. Bezpiecznie będzie dać najpierw 5 łyżek i obserwować a ewentualnie dodać tą szóstą. Rozsmarowuje ja lyzka na papierze do pieczenia. Zapiekam najpierw samo ciasto ok 10min w 180 stopniach. Troszke rosnie od proszku. Drugi raz zapiekam ze skladnikami.
No to do działa i koniecznie dajcie znać :)
Komentarze
Prześlij komentarz