Zupa dyniowa z żytnimi grzankami
Składniki:
500g ugotowanej w kostkach dyni
1 szklanka wody
2 szklanki rosołu
ok pół szklanki mleka kokosowego
przyprawy:
sól
pieprz
suszony koperek
suszona pietruszka
czosnek granulowany
Użyłam dyni Hokkaido. Umyłam, obrałam, wydrązyłam pestki i pokroiłam w kostkę. Wrzuciłam do garnka i zalałam szklanką wody. Gotowałam do miękkości i zblendowałam na gładką masę. Dolałam 2 szklanki rosołu, mleko kokosowe, przyprawiłam i zagotowałam. Każda z wyżej wymienionych przypraw wpłynęła na nieziemski smak zupy, szczególnie sól ;P
2 kromki chleza żytniego na zakwasie pokroiłam w kostke i podsmażyłam na patelni na oleju. Są idealnym dopełnieniem tego dania. Można jednak pominąć takie grzanki ;)
To najłatwiejszy przepis na zupę dyniową pod słońcem :)
Smacznego <3
Komentarze
Prześlij komentarz