biszkopt jaglany z kremem kokosowym i truskawkową glazurką
Pomysł na wykonanie tego ciasta urodził się w mojej głowie już kilka dni temu. Postanowiłam się tym razem skłonić w stronę mąki jaglanej, gdyż jest smaczna, zdrowa, ale i dość skromnie praktykowana. Ciasto śmiało można zaserwować jako tort lub masę kremową można użyć do wymyślonego przez was tortu:) Jeśli chodzi o krem w konsystencji przypomina mi masę do tortu orzechowego. Można ewentualnie pomyśleć o tym i wykorzystać ten krem właśnie poprzez dodanie wiórków orzechów włoskich czy wiórków kokosowych :)
Składniki na biszkopt:
4 jaja
1 szklanka mąki jaglanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki ksylitolu
białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę. Następnie wsypujemy ksylitol i miksujemy. W kolejnym kroku dodaję żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Krótko miksuję do uzyskania jesnolitej masy (żeby ciasto nie opadło). Wylewam na blaszkę wysmarowaną masłem lub olejem kokosowym i piekę ok 30 min w 180 stopniach :)
Krem:
100g masła lub oleju kokosowego w temp pokojowej
50g ksylitolu
30g mąki kokosowej
140g gęstej części z mleka kokosowego lub śmiatanki kokosowej
masło ucieramy z ksylitolem, aż do jego rozpuszczenia, następnie dodajemy gęstą część mleka kokosowego/ śmietanki i na końcu mąkę kokosoą. Wciągnie wilgoć i zagęści masę.
Można dodatkowo dodać do masy wiórki kokosowe lub wiórki orzechowe ;)
Przepis na zastosowany dżemik truskawkowy z galaretką znajduje się na blogu :) tutaj
Wykonanie:
Po ostygnięciu biszkopt należy nasączyć wodą z cytryną ok pół cytryny na pół szklanki wody. Można pominąć ten krok. Smarujemy cieniutką warstwą dzemu truskawkowego. Następnie rozsmarowujemy masę kokosową i również rozprowadzamy ja równomiernie po cieście. Na koniec na wierzch wylałam dżemik z galaretką ( w temp pokojowej) i rozsmarowałam. Boki obsypałam płatkami jaglanymi. Można zamiennie użyć wiórków kokosowych :)
Smacznego kochani <3






Komentarze
Prześlij komentarz