Bułki serowo-orkiszowo-arachidowe





Zostało mi sporo wiejskiego twarogi i postanowiłam dziś za eksperymentować i zrobić bułki. Przepis okazał się bardzo udany. Bułki pięknie wyrosły, zarumieniły się i są mięciutkie w środku :)

Co ważne dla niektórych osób istnieje możliwość wykonania bułek w wersji bezglutenowej, więc pod spodem podaję od razu składniki na obie wersje ;) Bułeczki rosną i są puszyste ze względu na obecność twarogu i proszku do pieczenia, więc mąki bezglutenowe dadzą radę ;)

Twaróg miałam już zrobiony, ale nic trudnego: blendujemy twaróg z jogurtem naturalnym aż będziemy mieć konsystencję jednolitego serka ( coś jakby almette).


Składniki: ( 7 bułek)
340g sera białęgo przygotowanego jak wyżej
1,5 szklanki mąki orkiszowej / gryczanej
1,5 szklanki mąki arachidowej / migdałowej
2 łyżeczki proszku
2 jaja
sól
do smaku można dodać zioła
chia/sezam/czarnuszka itp do posypania na wierzchu

ja użyłam mąki orkiszowej i arachidowej bo takie akurat miałąm w domu :) Ale śmiało można użyć gryczanej oraz migdałowej :)

Wszystkie skłądniki dodajemy do miski i mieszamy. Ciasto jest dość zbite, ale lekko klei się do rąk. Da się jednak uformować bułeczki. Położyłam je na papierze do pieczenia na blaszkę i posypałam nasionami chia.

Bułki piekły się ok 40 min w 180 stopniach ( zależy jakiej wielkości bułki uformujecie).


W środku bułka prezentuje się tak:)


Bułeczki są bardzo przyjemne w smaku, choć ze względu na obecność mąki arachidowej po prostu wyczuwalne są orzeszki :) Mi jednak ten smak w zupełności odpowiada <3



Smacznego <3

Komentarze

Popularne posty