dżemik truskawkowy z galaretką



Taki dżemik z dozwolonych owoców to super dodatek do ciast lub nawet do skosztowania łyżeczką, jeśli akurat mam chęć na coś słodkiego :) Warto zamknąć smak owoców na dłużej w słoiku ;)
Do wykonania można użyć mrożonych truskawek ( ja mam zapas z lata w zamrażarce). Kto zapasów nie zrobił, nic straconego. W sklepach można zakupić mrożone truskawki :)

Skłądniki:
ok 500 - 750g truskawek (mogą być mrożone)
ksylitol
galaretka truskawkowa z celiko bez cukru lub żelatyna

jeśli truskawki mrożone, to czekamy aż nam się rozmrożą. Przekładamy do garnka razem z tym soczkiem i podgrzewamy. Dodajemy ksylitol do smaku i mieszamy. Następnie wsypujemy ciągle mieszając galaretkę lub żeatynę (uwaga na ilość żelatyny należy sprawdzić na opakowaniu).
Po zdjęciu z ognia zblędować i przelać do wyparzonych słoików :)



Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty