KRUCHA TARTA GRYCZANO-JAGLANA Z MUSEM Z RABARBARU

Kolejny słodki przysmak. Bardzo udany przysmak. Rabarbar znakomicie przełamuje smak mąki gryczanej i jaglanej. Śmiało można rabarbar zastąpić innymi dozwolonymi owocami. Myślę, że świetnie sprawdzą się kwaśne renety :) Teraz nadchodzi na nie sezon :)


Składniki:
200g masla
1szkl maki jaglanej
1szkl maki gryczanej
Ok 1 szkl ksylitolu
3zoltka
Cynamon

Maslo maki zoltka i ksylitol polaczyc i zagniesc ciasto. Troszke zostawilam na kruszonke. Reszta wylozylam blaszke. Zapieklam do zarumienienia brzegow.
Rabarbar obralam i pokroilam. Podlalam odrobina wody i dusilam na malym ogniu. Do smaku dodalam ksylitol.
Wylalam rabarbar na ciasto. Natomiast do reszty ciasta przeznaczonego na kruszobke dodalam jeszcze cynamon i troszke ksylitolu. Pokruszylam na wierzch i zapieklam ok 20min w 180 stopniach. 
Dzieki soczystosci rabarbaru tarta wspaniale zmiękla. Kwaskowaty smak świrtnie sie komponuje z ciastem. Ogolnie ciacho przypomina szarlotkę 😉



p

Komentarze

Popularne posty