KRUCHA TARTA GRYCZANO-JAGLANA Z MUSEM Z RABARBARU
Kolejny słodki przysmak. Bardzo udany przysmak. Rabarbar znakomicie przełamuje smak mąki gryczanej i jaglanej. Śmiało można rabarbar zastąpić innymi dozwolonymi owocami. Myślę, że świetnie sprawdzą się kwaśne renety :) Teraz nadchodzi na nie sezon :)
Składniki:
200g masla
1szkl maki jaglanej
1szkl maki gryczanej
Ok 1 szkl ksylitolu
3zoltka
Cynamon
1szkl maki jaglanej
1szkl maki gryczanej
Ok 1 szkl ksylitolu
3zoltka
Cynamon
Maslo maki zoltka i ksylitol polaczyc i zagniesc ciasto. Troszke zostawilam na kruszonke. Reszta wylozylam blaszke. Zapieklam do zarumienienia brzegow.
Rabarbar obralam i pokroilam. Podlalam odrobina wody i dusilam na malym ogniu. Do smaku dodalam ksylitol.
Wylalam rabarbar na ciasto. Natomiast do reszty ciasta przeznaczonego na kruszobke dodalam jeszcze cynamon i troszke ksylitolu. Pokruszylam na wierzch i zapieklam ok 20min w 180 stopniach.
Dzieki soczystosci rabarbaru tarta wspaniale zmiękla. Kwaskowaty smak świrtnie sie komponuje z ciastem. Ogolnie ciacho przypomina szarlotkę
😉
p



Komentarze
Prześlij komentarz