marcepan
Nie wiem, czy też tak macie, ale ja tak mam bez wątpienia. Czasem zabieram się do gotowania i w planach mam coś innego a w efekcie powstaje też coś innego. Takie roztrzepania chyba towarzyszy mi od kiedy jestem matka i staram się jak najszybciej zrobić to, co mam do zrobienia :P
Tak więc, całkiem przez przypadek stworzyłam dziś marcepan i muszę wam powiedzieć, że wyszedł bombowy :) <3
Składniki:
105g mąki migdałowej (czyli mielonych migdałów)
30g ksylitolu lub pudru z ksylitolu
30g oleju kokosowego (stałym stanie)
20g mąki kokosowej
Polewa:
15g ksylitolu
5g kakao
22g oleju kokosowego (nieroztopiony)
Składniki na masę wrzucamy do miski i ucieramy łyżką, żeby połączyć skłądniki. Na desce formujemy walec.
Skłądniki na polewę wkładamy do miski i energicznie kręcimy łyżką, żeby połączyć składniki.
Walec z marcepanu smarujemy polewom i wkładamy na ok 15 min do lodówki, żeby stężało.
Kroimy w plasterki i smacznego :)





Komentarze
Prześlij komentarz