Migdałowe ciasteczka przekładane dżemem truskawkowym w polewie czekoladowej (bezglutenowe)


Ciasteczka w smaku przypominają biszkopciki. Są mięciutkie i pyszne :) To doskonały deser lub smakołyk kiedy najdzie nas ochota na zdrowy deser :) Dodatkowo można je określić ciastkiem na detoks, ponieważ użyłam węgla aktywnego, który oprócz swoich wspaniałych właściwości nadał też piękny stalowo - niebieski kolor ciastkom :)

Składniki:
1częsć:
75g mąki migdałowej
15 g ksylitolu
30g białka (z jajka)
4 kapsułki węgla (tak tego na biegunki) - opcjonalnie

2 częsć:
40g białka (z jajka)
35g ksylitolu

Najpierw robimy 1 część. Wszystkie skłądniki wrzucamy do miski i ucieramy na jednolitą masę. Wychodzi dość gęsta papka. Następnie w drugiej misce ubijamy białka i kiedy będą już sztywne dodajemy ksylitol dalej miksując. Następnie mieszamy obie części i dosypujemy proszek z węglem z kapsułek. Można pominąć węgiel w przepisie. Nie wpłynie to na walory smakowe :)

Gotową masę przekładamy do rękawa i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy krążki. Pieczemy w piekarniku w 150-180 stopniach do momentu aż zaczną sie lekko rumienić. Czas zależy między innymi od temperatury oraz grubości ciastek.

Po upieczeniu czekamy aż biszkopty ostygną i lekko podważając zdejmujemy je z papieru do pieczenia. do przełożenia biszkoptów uzyłam domozego dzemu truskawkowego, przepis tutaj
Można też śmiało wykorzystać masę kremową:

Krem:
100g masła w temp pokojowej
50g ksylitolu
30g mąki kokosowej
140g gęstej części z mleka kokosowego lub śmiatanki kokosowej

masło ucieramy z ksylitolem, aż do jego rozpuszczenia, następnie dodajemy gęstą część mleka kokosowego/ śmietanki i  na końcu mąkę kokosową. Wciągnie wilgoć i zagęści masę.



Ostatni krok to polewa.

Polewa:
15g ksylitolu
5g kakao
22g oleju kokosowego  (nieroztopiony)

Skłądniki na polewę wkładamy do miski i energicznie kręcimy łyżką, żeby połączyć składniki.
Napieramy polewę na łyżeczke i rozsmarowujemy delikatnie po wierzchu. Ja wykonałam jeszcze kilka wzorków śmietanka kokosową. Ciastka najlepiej wsadzić na kilka minut do lodówki, żeby polewa się ścięła. 

Smacznego <3


Komentarze

Popularne posty