orzechowo - jaglana tarta z kakaową śmietanką kokosową, orzechami i jagodami goji
Ostatnio eksperymentowałam z masłem orzechowym. Efekty powstałych ciastek były zachwycające. Dzis postanowiłam pójść o krok dalej i wykonać również kruche ciasto, ale bezglutenowe. W roli głównej mąka jaglana ;) W taki oto sposób powstała mocno orzechowa tarta :)
Składniki na spód:
100g masła
100 g masła orzechowego
60g ksylitolu
100g mąki jaglanej
1 jajo
1 łyżeczka proszku do pieczenia - płaska
Masło i masło orzechowe wymieszać z ksylitolem na jednolitą masę. Następnie dodać jajko, mąkę i proszek i wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jest dosć klejące, więc należy je rozprowadzić równomiernie łyżką. Piec ok 20 min w 180stopniach. Oczywiście obserwować, żeby sie zbytnio nie przyrumieniło :D
Składniki na masę:
20g masła
20g ksylitolu
5g kakao
130g śmietanki kokosowej (gęstej części mleka kokosowego)
masło ubic z ksylitolem, następnie dodać śmietankę i kakao i jeszcze chwile miksować.
Jak spód ostygnie, smarujemy go masą. Po wierchu posypałam orzechami włoskimi i jagodami goji. Można użyć np wiórków kokosowych czy innych dodatków :) Warto schłodzić w lodówce przed podaniem :)
Komentarze
Prześlij komentarz