Pieczone skrzydełka z frytkami z dyni
Skrzydełka sa z pewnościa bardzo niedoceniane. My je pieczemy od czasu, do czasu, bo bardzo je uwielbiamy :) Frytki z dyni zrobiłam pierwszy raz, ale z pewnością nie ostatni ;) Są wspaniałe w smaku.
Składniki:
frytki:
pół dyni
olej
zioła ( koper, pietruszka, czerwona papryka)
skrzydełka:
ok 10 skrzydełek
przyprawa złocista kamis
olej
koper, pietruszka, czosnek granulowany i czerwona papryka
Wykonanie:
Dynię myjemy, obieramy, nalezy wydrązyć miąższ z pestkami, Resztę kroimy we frytki w miarę równej grubości. Wrzucamy je do miski, podlewamy olejem, posypujemy przyprawami i mieszamy ręcznie, żeby natłuścić frytki, Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Piekłam w 200stopniach. Trzeba odbserwować frytki - długość pieczenia zależy od grubości frytek. Po upieczniu można posolić, ja pominęłam ten krok, bo smak był idealny ;)
Skrzydełka myjemy. Po odcieknięciu posypujemy przyprawami i lekko nacieramy mięso. Ten krok zwykle wykonuję dzień cześciej lub kilka godzin wczesniej - żeby mięso przegryzło się z przyprawami :) Skrzydełka ukłądamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia to ok 60min - obserwujemy mięso - dobrze jest je obracać co jakiś czas - np. co 20 min.
Całość podana z mixem sałat, serem feta i oliwą z oliwek :)
Smacznego Kochani <3





Komentarze
Prześlij komentarz