schab pieczony w ziołach z cebulą pod kołderką z mozarelli


Pewnie powiecie, ze schab w naszej diecie nie jest wskazany. No cóż, ja sięgam i jem. Pocieszę osoby, które rezygnują z wieprzowiny. Śmiało można ją zastąpić filetem z piersi kurczaka :) Podobnie jest jeśli chodzi o mozarelle. Można ją śmiało pominąć i zrobić mięso z ziołami i cebulą. także Kochani modyfikujcie do woli <3


Składniki:
4 plastry schabu
kulka mozarelli
3 cebule
por
zioła i przyprawy: sól, pieprz, czosnek, koperek i pietruszka
smalec



Sposób wykonania:
schab rozbić tłuczkiem, a następnie z każdej strony posypać ziołami i przyprawami. Następnie blaszkę dość obficie smarujemy smalcem. Kładziemy nasze mięso i na wierzchu układamy krążki z cebuli i posypujemy piórkami z pora. Wkładamy do piekarnika na ok 20 min w temp 180 stopni. Uwaga piekarnik wcześniej należy rozgrzać.


Mięso obserwujemy co jakiś czas, żeby nam się nie przypaliło. Tu rolę gra, grubość naszego mięsa. Na ostatnie 5-10 min na mięsie układamy plasterki mozarelli. i zapiekamy. Oczywiście obserwujemy co jakiś czas nasze mięsko.


Poniżej wersja dla męża. Z białym ryżem, który my śmiało możemy zastąpić ryżem brązowym. Ja dziś zjadłam w towarzystwie makaronu orkiszowego :)


Smacznego Kochani <3

Komentarze

Popularne posty