Chleb gryczany z ziarnami orkiszu
składniki:
3 jaja (145g)
400 g kefiru
200g ziarna orkiszu
200g mąki gryczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
W pierwszej kolejności należy wrzucić ziarna do miski i zalać ciepłą wodą na min 2h, żeby ziarna nam zmiękły i napęczniały. Następnie je odcedzić i lekko zblendować, żeby puściły "kleik".
Potem do miski wrzucamy wszystkie pozostałe skłądniki i mieszamy na jednolitą masę. Ciasto wygląda jak na zdjęciu poniżej.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 minut lub ciut dłużej. Obserwujemy i badamy chleb patyczkiem, czy się nie obiera surowym ciastem.
Ciasto w keksówce nada idealny kształt dla naszego chlebka :)
Ciasto po upieczeniu ma bardzo fajną skórkę. Natomiast w środku jest miękkie i puszyste oraz lekko wilgotne. W smaku gryka jest wyczuwalna, więc polecam osobom, którym odpowiada jej smak.
Smacznego Kochani <3
Komentarze
Prześlij komentarz