Chleb gryczany z ziarnami orkiszu





Dziś przyszedł czas na upieczenie chleba. Jak zawsze użyłam składników znalezionych w domu. Z tym, że już na początku było wielkie zdziwienie, że zamiast mąki orkiszowej kupiłam ziarna orkiszu ;P No cóż... postanowiłam i je wykorzystać. O ile chleb miał być 100% orkiszowy w założeniu, w praktyce wyszedł gryczany hehe

składniki:
3 jaja (145g)
400 g kefiru
200g ziarna orkiszu
200g mąki gryczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
W pierwszej kolejności należy wrzucić ziarna do miski i zalać ciepłą wodą na min 2h, żeby ziarna nam zmiękły i napęczniały. Następnie je odcedzić i lekko zblendować, żeby puściły "kleik".
Potem do miski wrzucamy wszystkie pozostałe skłądniki i mieszamy na jednolitą masę. Ciasto wygląda jak na zdjęciu poniżej.

Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 minut lub ciut dłużej. Obserwujemy i badamy chleb patyczkiem, czy się nie obiera surowym ciastem.

Ciasto w keksówce nada idealny kształt dla naszego chlebka :)



































Ciasto po upieczeniu ma bardzo fajną skórkę. Natomiast w środku jest miękkie i puszyste oraz lekko wilgotne. W smaku gryka jest wyczuwalna, więc polecam osobom, którym odpowiada jej smak.





























Smacznego Kochani <3

Komentarze

Popularne posty