Galaretka - galert - zimne nóżki
Zapomniany i często niedoceniany przysmak o wielu nazwach ;) Z rodzinnego domu znam pod nazwą zimne nóżki. Na śląsku jest to po prostu galert :) Jest to wspaniała alternatywa na śniadania i kolacje :) Do tego robi się błyskawicznie :) Wystarczy ugotować troszkę więcej rosołu :D
Składniki:
żelatyna
ok 1 litra rosołu
obrane mięso z rosołu
natka pietruszki, gotowana pietruszka z rosołu, por w piórkach i np. gotowane na twardo jajo lub co jeszcze zamarzycie ;)
Rosół podgrzewamy i dodajemy żelatynę - zgodnie z instrukcją na jej opakowaniu. Mieszamy, do jej rozuszczenia. Do miseczek wkładamy wyżej wymienione składniki i zalewamy wywarem. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki w celu schłodzenia. Potem pozostaje się tylko delektować :) No i pozmywać naczynia hihi :P
Smacznego <3
Komentarze
Prześlij komentarz