Gryczane słodkie bułeczki (bez drożdży)
Bułki, to dość pożądany wyrób, szczególnie kiedy nie można używać drożdży. Postanowiłam poeksperymentować i powstały smaczne bułeczki. Nie są przesadnie słodki, ale za to posiadają wspaniały cynamonowy aromat. Co ciekawe można pominąć ksylitol i cynamon i stworzyć wspaniałe bułki wytrawne ;) Są dość zbite i porównałabym je konsystencją do chleba żytniego na zakwasie żytnim. Robi się je naprawdę ekspresowo, bo jak to często u mnie w przepisach bywa, wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i działamy <3
Składniki:
140g twarogu
100g jogurtu naturalnego
100g ksylitolu
2 jaja
300g mąki gryczanej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser mieszamy z jogurtem - można widelcem lub blenderem, następnie wrzucamy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Formuje się kule ( można co jakis czas posypywać dłonie mąką, żeby się ciasto nie przyklejało do rąk. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 150 piekarnika (lub więcej - taka temeraturę na jakiej zwykle pieczecie) i pieczemy ok 50 min. Ciasto warto sprawdzać patyczkiem. Ciasto jest dość zbite i sprawia wrażenie wilgotnego zaraz po upieczeniu. Trzeba je pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Wtedy są najlepsze ;)
Smacznego <3
Ser mieszamy z twarogiem?
OdpowiedzUsuń