Makaron orkiszowy
Robicie czasem domowy makaron? JA kilka razy robiłąm pszenny, ale wiadomo z racji diety postanowiłam wykonac orkiszowy i muszę śmiało stwierdzić, że jest obłędny. Właściwie to zrobiłam troszkę makaronu rosołowego - krajanki oraz wstązki, właściwie można powiedzieć, że zrobiłam makaron Pappardelle.
Składniki:
ok 100g mąki orkiszowej jasnej
1 jajo
Wykonanie:
mąkę i jajko wkładamy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli zajdzie potrzeba można dodać ciut więcej mąki - jeśli jajo jest duże. Wyrabiamy na jednolita kulę. Stolnicę podsypujemy i rozwałkowujemy ciasto bardzo cieniutko. W razie potrzeby co jakiś czas podsypując mąką, zeby nam się ciasto nie przykleiło do stolnicy :) Duży placek można przeciąć na mniejsze, jak na zdjęciu poniżej, co przyspieszy czas schnięcia.
Jak ciasto troszkę podeschnie kroimy na kwałeczki, wielkość zależy od nas - co nas interesuje i jakie będzie przeznaczenie. JA wykonałąm z tej porcji troszkę krajanki i troszkę wstążek.
Gotujemy standardowo w osolonej wodzie. Poniżej zdjęcie makaronu w rosole ;) Prezentuje się całkiem całkiem :) Warto czasem dla odmiany zaszaleć z orkiszem :D
Propozycja podania wstązek, chociaż bardziej widziałąbym go z jakims sosem mięsno-warzywnym :D Ale tak też był wyborny :)
Polecam :) Smacznego <3
Komentarze
Prześlij komentarz