rogaliki jaglano - migdałowe z lukrem i orzechami włoskimi
Wczoraj było rogalikowe święto :D Gdzie nie spojrzałam, tam rogale, więc i ja skusiłam się na ich wykonanie :) Oczywiście drożdzowe odpadają, ale za to mam pyszne kruche rogaliki :)
Skłądniki:
150g mąki jaglanej
50g erytrolu/ksylitolu
2 zółtka
100g mielonych migdałów
100g miękkiego masła
2-3 krople olejku waniliowego
Mąkę mieszamy z migdalami. Wysypujemy na stolnicę i dodajemy miękkie masło (w temperaturze pokojowej), żółtka, ksylitol i siekamy nożem w celu połączenia składników. Następnie wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego walec i nożem kroimy na części - każda część będzie rogalem. Lekko rozwałkowujemy ciasto w kształt trójkąta i zawijamy. Gotowe rogale ukłądamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W zależności od wielkości dugość czasu może być różna. Piekłam w 180 stopniach. Małe rogale ok 15 min, duże odpowiednio dłużej.
Kolejny krok to lukier :)
Połączyłam ze sobą łyżkę oleju kokosowego, łyżkę erytrolu i sok z cytryny ok 2 łyżek. Wymieszałam. JEśli użyjemy erytrolu w pudrze masa będzie jesnolita i gładka. Jeśli kryształu uzyskamy piekny efekt na rogalach. Rogale smarujemy po ostygnieciu lukrem i posypujemy drobnymi kawałkami orzechów włoskich :)
Moje rogaliki są bez nadzienia, ale śmiało można to zmienić i włożyc coś do środka :)
Ciasto można wykorzystać też do podstawy tarty.
Rady: Po upieczeniu rogale zostawić na blaszce do całkowitego wystygnięcia, w przeciwnym razie mozna je pokruszyć. Jak wystygną nie sa juz tak delikatne i narażone na kruszenie się ;)
Smacznego <3
Komentarze
Prześlij komentarz