spaghetti carbonara
Po opanowaniu makaronu orkiszowego - wstążek przepis tutaj przyszedł czas na sos :) Właściwie to była chwila, impuls i pomysł był już gotowy <3
Składniki na sos:
1 szklanka mleka kokosowego
3 żółtka
boczek wędzony lub szynka (bez konserwantów)
2 średnie cebule
oliwa
kula sera mozarella
sól, pieprz, czosnek
Wykonanie:
Najpierw gotujemy makaron, bo sos podajemy od razu po przygotowaniu :) Wtedy jest najsmaczniejszy. Cebulę kroimy i dusimy na patelni na oliwie. Jak zmięknie dorzucamy drobno pokrojony boczek i całość razem podsmażamy. Mleko kokosowe mieszamy z żółtkami, dodajemy przyprawy. Mozarelle kroimy w kostkę. Mleko z żółtkami wlewamy na patelnie i od razu dodajemy też mozarellę. Chwilkę trzymamy na małym ogniu - czekamy aż sos zacznie gęstnieć :)
Gotowałam uniwersalnie dla całej rodziny i wszystkim bardzo smakowało. Po fakcie pomyślałam, że mogłam z blanszować drobne różyczki brokuła i również dodać do dania :)
Polecam <3
Komentarze
Prześlij komentarz