babka cytrynowa
Bardzo lubię tą babkę w wersji z mąką pszenną. Ostatnio kilka razy w moje ręce wpadł przepis na to ciasto. Nadszedł więc czas, żeby takowe wykonać :D Jest idealne dla wszystkich wielbicieli cytryny :)
Składniki:
1 kostka masła
160g ksylitolu
4 jaja
140g mąki gryczanej lub 1i 3/4 szklanki mąki orkiszowej
1 cytryna
1 łyzeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z ksylitolem i ciagle miksując dodajemy po 1 jajku. Następnie ścieramy skórkę z cytryny do coasta oraz wlewamy wyciśniety z niej sok ( najlepiej do osobnego naczynia w celu wyłowienia pestek ;) dodajemy make i proszek i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy do keksówki wyłozonej papierem do pieczenia i posmarowanej tłuszczem.
Pieczemy ok 45-50 min w 180 stopniach. Badamy ciasto patyczkiem :)
Wersja z mąką gryczaną daje charakterystyczny posmak gryki. Natomiast mąka orkiszowa tworzy znakomite połączenie z pozostałymi składnikami :) Rzecz jasna, to kwestia gustu ;)




Komentarze
Prześlij komentarz