gryczane paszteciki z mięsem
Gryczane paszteciki z mięsem to bardzo smaczne danie lub przekąska. Odpowiednio zapakowane może służyć również jako posiłek poza domem :) Smakowo bardzo dobre. Lekko chrupiący wierzch jest zdecydowanym atutem wypieku. Przygotowanie też należy raczej do łatwych :)
Skłądniki na farsz:
ugotowana piers z rosołu zmielona w maszynce
1 duża cebula
sól, pieprz, majeranek,
Cebulę kroimy w drobną kostke i podsmażamy na patelni na maśle. Dodajemy ją do mięsa i doprawiamy do smaku.
Skłądniki na ciasto:
2 szklanki mąki gryczanej
pół szklanki łupin babki jajowatej
1/3 szklanki oleju np rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szlanki wody ewentualnie ciut więcej
1 jajo
szczypta soli
Wszystkie skłądniki wrzucić do miski i wymieszać, zagnieść ciasto. Trzeba je na ok 5 min zostawić w spokoju, bo łupiny babki jajowatej wciągają wilgć z opóźnieniem. Być może zajdzie potrzeba dodania ciut więcej wody, ale to też zalezy od wielkości jaja. Ciasto wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na jeden duży placek. Następnie należy go potraktować jak duży naleśnik. Ułożyć farsz z jednej strony i zwinąć w rulon, który następnie kroimy na kawałki, jak poniżej.
Gotowe paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkłądamy do rozgrzanego do 180-200 stopni piekarnika. Pieczemy ok 20 minut. Sprawdzamy co jakis czas, żeby się zbyt nie spiekły :)
Smacznego <3





Komentarze
Prześlij komentarz