Migdałowe pralinki (wegańskie)
Bardzo szybkie, zaledwie trzyskładnikowe pralinki i do tego wegańskie :) Do tego przepisem można się bawić ;) Opiszę to niżej :) A teraz uwaga:
Składniki:
180g mąki migdałowej (zmielone migdały)
40g oleju kokosowego ( w stanie stałym)
25g ksylitolu
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Co do ksylitolu - być może ktoś doda mnie lub więcej. Masa konsystencją przypomina krem. Nakładamy ją łyżką do foremki na kostki lodu :) i wstawiamy do schłodzenia do lodówki lub zamrażarki. Jak stwardnieją wyciskamy i gotowe ;)
Przechowujemy w lodówce, bo mogą się rozpływać pod wpływem ciepła.
A teraz kilka uwag:
1. Jeśli do mamy dodamy kakao to będziemy mieć też ciemne pralinki
2. Masę można podzielić na jasną i ciemną i zrobić pralinki pół na pół( najpierw wlewamy do połowy jeden kolor, jak się zetnie to nakładamy 2 kolor i ponownie chłodzimy
3. można zanurzyć w środku jakiś orzech czy migdał
4. uważam, że można masę wykorzystać również do ciasta ;) Np przełożyć nią biszkopt, zawsze pamiętając o schłodzeniu ;) Lub jako białą polewę :)
Zamiast mąki migdałowej można użyć np ziaren słonecznika, bo też mają ten naturalny tłuszcz :)
Co do mąki kokosowej... warto wypróbować ale zacząć od niewielkich ilości, bo ona uwielbia wciągać wilgoć :)
Smacznego Kochani <3




Komentarze
Prześlij komentarz