Bezglutenowe babeczki z masą budyniową na mleku kokosowym


Bezglutenowe babeczki 😍
Lubię jak zaspana zjadam z rana śniadanko a nagle przychodzi pomysł 😉to do tego, a to z tym i są babeczki 😍 
Tym razem skusiłam sie na mąkę gryczaną i był to strzał w 10 ;) Smak idealnie komponuje się całościowo. Jest to jak zawsze przepis bardzo uniwersalny :) Poniżej podam szczegóły :) Uważam, że zamiast małych babeczek można zrobić dużą tartę, ale oczywiście warto podwoić ilość ciasta, a masę nawet potroić :)

Ciasto:
1 szklanka mąki gryczanej (lub jaglanej)
100g masła
pół łyzeczki proszku do pieczenia
1 jajo

Całość zagniatamy, mozna schłodzić, wtedy lepiej sie będzie wylepiało formę. Foremki lekko posmarowałam olejem kokosowym, żeby lepiej wyciągnąć babeczki po upieczeniu. Piekłam najpierw samo ciasto w 200stopniach ok 10-15 min - do zarumienienia:)


Masa:
120g śmiatanki kokosowej (gęsta część mleka kokosowego) najlepiej w tym celu schłodzić w lodówce i śmietanka się oddzieli
15g ksylitolu (warto sprawdzić smakowo
olejek śmiatankowy (kilka kropli)
2 żółtka

Składniki wrzucamy do naczynia i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Już sama ta masa smakuje wspaniale <3 
Tak przygotowana masę nakładamy na upieczone babeczki (mogą być ciepłe). Dekorujemy wybranymy owocami, lub orzechami, wiórkami itp. Można też dodać kakao i wyjdą czekoladowe.
Zapiekamy ok 15-20 min w piekarniku w 200stopniach.
 Sama masa po wystudzeniu przypomina bydyń :) I to taki bardzo smaczny ;)


Ps. To Wy jesteście moja wena 😍dziękuję 😘

Komentarze

Popularne posty