ciasto z batatów
P.S. Jeszcze raz dziękuję mamuś :*
Składniki:
ok 0,5 kg batatów
10g masła orzechowego
50g ksylitolu
20g mąki migdałowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jaja
1łyżka mąki kokosowej (ok 10g)
Bataty obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, jak w przypadku ziemniaków i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Nie przyspieszamy tego procesu, gdyz dzieki powolnemu studzeniu bataty staja się skrobiooporne. Kolejny krok to zblendowanie batatów na gładką masę. Dodajemy do niej masło orzechowe, ksylitol, mąki, proszek i żółtka i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Białka przekładamy do oddzielnej miski i ubijamy na sztywno. Następnie łączymy białką z masą i wylewamy do blaszki wysmarowanej olejem kokosowym lub masłem. Użyłam tradycyjnej średniej okrągłej formy. Ciasto piekłam w 180 stopniach przez ok 45min.
Polewa:
40g masła
1łyżka ksylitolu
1 łyżka kakao
2-3 łyżki` mleka roślinnego
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy mieszając. Kiedy skłądniki się połączą polewa jest gotowa.Jeśli polewa będzie się składała z grudek, to znaczy, że trzeba dodać troszkę mleka, najlepiej po łyżce, zeby nie przesadzić :)
Ciasto jest bardzo smaczne. Podobnie jak w przypadku ciasta z dyni jest ono lekko wilgotne.
Smacznego Kochani <3








Komentarze
Prześlij komentarz