Karpatka orkiszowa z kremem na mleku kokosowym
Miała być karpatka no i jest karpatka
😁
Przepis dodaję tutaj bo chwilowo mój komputer jest zepsuty i nie mam jak dodać na bloga
😔
Przepis dodaję tutaj bo chwilowo mój komputer jest zepsuty i nie mam jak dodać na bloga
Ciasto:
125g masła
1szklanka wody
1szklanka mąki orkiszowej jasnej
1lyzeczka proszku do pieczenia
4jaja
125g masła
1szklanka wody
1szklanka mąki orkiszowej jasnej
1lyzeczka proszku do pieczenia
4jaja
Wodę z masłem zagrzać do rozpuszczenia masła i dodać mąkę energicznie mieszając. Powstała papkę trzeba ostudzić. Następnie dodać proszek i jaja i zmiksować na gładką masę. Podzielić na dwie części,, dwie blaszki. Rozsmarowywalam na papierze do pieczenia wysmarowany masłem. Piec w 200 stopniach cencjusza ok 30min. Do zarumieniania.
Krem:
2puszki mleka kokosowego
80g mąki orkiszowej jasnej
Ksylitol wg uznania
Kostka masła 200g
2puszki mleka kokosowego
80g mąki orkiszowej jasnej
Ksylitol wg uznania
Kostka masła 200g
Mleko wlac do garnka i w połowie szklanki odlanego mleka rozmieszczenie mąkę. Potem jak mleko będzie się gotowało robimy jak klasyczny budyń. Można już na starcie posłodzić mleko lub potem budyń. Zostawić do ostygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej ubić w mikserze i wrzucać po łyżce budyniu. Można też ewentualnie spróbować i posłodzić jeśli coś nam brakuje.
Masa nie jest aż tak sztywna. Więc warto ją wstawić do lodówki na ok 30min i dopiero potem przełożyć ciasto. Krem świetnie gęstnieje dzięki obecności masła.
Jeśli chodzi o smak wychodzi fajne, ale mi brakuje jakiejś nutki np soku z cytryny do kremu?
Po przełożeniu warto całość jeszcze schłodzić w lodówce. Posypać pudrem z ksylitolu i gotowe
😍
Po przełożeniu warto całość jeszcze schłodzić w lodówce. Posypać pudrem z ksylitolu i gotowe
Smacznego
😉



Komentarze
Prześlij komentarz