krucha wytrawna tarta nadziana warzywami - zapieczona pod kołderką z mleka kokosowego
Pomysł na to danie narodził się w mojej głowie jak zwykle bardzo spontanicznie :) Oglądałam tv, a tam reklama mrożonek hortex i pomysł na tartę. Myśl w mojej głowie tylko jedna - "Do działa, robię wersję dozwoloną". Chwilka i juz miałam cały plan w głowie, łącznie z pokrojeniem cebuli <3 A tak w gole, to kocham cebulę <3 Też tak macie?
Składniki na ciasto:
2 szkalnki mąki ( do wyboru gryczana, jaglana,oriszowa)
2 jaja (raczej mniejsze niz większe
kostka masła 200g
łyżeczka proszku do pieczenia
sól i zioła wg uznania (u mnie bazylia i oregano)
Ciasto zagniatamy z wszystkich skłądników i wylepiamy nim blaszkę (ja wyłożyłam papierem do pieczenia). Zapiekamy w piecu w 200 stopniach az się zarumieni ok 10-15 min.
Następnie nakładamy na ciasto to, co chcemy i lubimy :)
u mnie: cebula, por i papryka zeszklone na masełku, troche kapusty pekińskiej, kiełbasa i boczek i ten zakazany pomidor ;)
Całość zalewamy połową puszki mleka kokosowego (czyli 200ml) i 3 jajkami. Doprawiłam ten "sos" koperkiem, sola i czosnkiem.
Następnie zalewamy warzywa mlekiem kokosowym i znów zpiekamy w piecu w 200stopniach. Dzięki jajkom masa się zetnie i tworzy wspaniałą kołderkę.
Tarta nieco przypomina pizze na krychym spodzie :)
I wspaniałe jest to, że jest to jak zawsze bardzo elastyczny przepis, niby jeden, ale odsłon do woli ;) Jak zawsze ogranicza nas tylko wyobraźnia ;) <3 smacznego





Komentarze
Prześlij komentarz