biszkopt z malinami pod glazurką z fistaszków
Czasem nadarza się okazja, żeby zrobić tort. Jest wiele takich okazji :) Ja swój wykonałam na Walentynki:) Wykonanie nie jest trudne, a ciasto jest, tzn było pyszne :) i bardzo szybko się zjadło :D
Składniki na biszkopt:
4 jaja
3/4 szklanki mąki (orkiszowej, gryczanej lub jaglanej)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki ksylitolu
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodajemy ksylitol i miksujemy aż się rozpuści. Wrzucamy żółtka, mąkę i proszek i delikatnie mieszamy aż składniki się połączą ( najlepiej szybko i sprawnie to zrobić). Wylewamy do blachy wysmarowanej olejem kokosoym i pieczemy w 180 stopniach ok 30-40 min. Obserwujemy ciasto oczywiście :)
Ciemny biszkopt zrobiłąm tak samo, tylko dodałam 2łyżki ciemnego kakao :)
Jasny biszkopt przecinałąm na pół, dlatego uzyskałam dwa placki. Natomiast ciemny biszkopt uzyłam w całości :)
Składniki na dzem malinowy:
ok 250g malin
ksylitol wg uznania
Maliny mogą być świeże lub mrożone. Wrzucamy je na patelnie i smazymy aż do odparowania soku z malin. Wtedy stajesię gęsty :) Dosładzamy wg uznania ksylitolem
Polewa (glazurka arachidowa)
0k 70g masła orzechowego
2 łyżkioleju kokosowego
Składniki mieszamy ręcznie do jednolitego połączenia. Można podgrzać na małym ogniu ok 1 minuty (ciepło pomoże połączyć skłądniki).
Krem malinowy: wymieszałam serek mascarpone 250g z malinami wg uznania.
Wykonanie tortu:
1. biały biszkopt (można nasączyć wodą z sokiem z cytryny i ksylitolem
2. następnie smarujemy kremem malinowym z mascarpone
3. układamy ciemny biszkopt
4. smaryuemy dzemem malinowym
5, układamy jasny biszkopt
6. brzegi obsmarowałam dzemem
7. górę posmarowałam glarurką z masła orzechowego ( po schłodzeniu stwardnieje dzięki obecności oleju kokosowego).
8. dekorujemy wybranymi owocami :)
Praktyczne wskazówki:
1. tort najlepiej smakuje na drugi dzien, kiedy się fajnie "przegryzie"
1. tort najlepiej smakuje na drugi dzien, kiedy się fajnie "przegryzie"
2. można uzyć innych owoców niż maliny np. truskawek :)
3. skusiłabym się żeby wykonac dwa rodzaje kremu :) jeden np maliny i mascarpone, a drugi kiwi i mascarpone ( będzie pięknie wyglądał i smakował znakomicie)
Smacznego Kochani <3






Komentarze
Prześlij komentarz