faworki (bezglutenowe)



Pamiętając jak zawsze o osobach będących na diecie bezglutenowej oraz bez nabiału poczyniłam przepis na faworki. Są bardzo smaczne, niezwykle delikatne. Kojarzą mi się z azjatyckimi ciastkami z głębokiego oleju, ale ocenicie sami :)

Składniki:
50g mąki gryczanej
25g mąki z tapioki
50g śmietanki kokosowej
1 żółtko
10g ksylitolu
1 płaska łyżeczka oleju kokosowego ( stały temp. pokojowa)
ekstrakt lub olejek waniliowy)

wszystkie skłądniki wrzusamy do miski i za pomocą łyżki ucieramy. Następnie wstawiamy do lodówki na 30-60 minut. Ciasto lekko zesztywnieje. Rozwałkowujemy je lekko podsypując mąką z tapioki. Proponuję kroic w prostoąty i w takiej formie smażyć, bo ciasto jest zbyt delikatne, żeby je wykonać w fomie tradycyjnego chrustu, kilka mi sie udało tak zrobić, więc jest to możliwe ;)

Smażyć w głębokim oleju, odsączyć na papierze i oprószyć rozdrobnionym ksylitolem :)

Smacznego <3


Komentarze

  1. A można mąkę z tapioki zastąpić jakąś inną? Np. lnianą?

    OdpowiedzUsuń
  2. myślałam też o lnie mielonym, myślę, ze mozna sprbować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty