kruche rogaliki z malinami
Tym razem propozycją na deser są kruche rogaliki z malinami:) Są świetną alternatywą na wynos, czyli do pracy, czy do szkoły dla dziecka :) Nadzienie moża zrobić wg własnego uznania :) Smakiem przypominają mi rogale mojej mamy, które zawsze uwielbiałam :)
Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej
1 szklanka mąki migdałowej
1 jajo
70g oleju kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanka wody
2 łyżki ksylitolu
Wszystkie skłądniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy w kształcie koła i dzielimy po przekątnej na trójkąty tj. na zdjęciu
Następnie ukłądamy troszkę dzemu malinowego i zawijamy zaczynając od szercej strony każdego trójkącika. Układamy na blaszcze z papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 min w 180 stopniach, aż sie zarumienią. Długość pieczenia zależy od wielkości rogali ;)
Gotowe rogale opruszyłam cukrem pudrem z ksylitolu. To dość istotne, bo rogale same w sobie nie są zbyt słodkie ;)
Składniki na dzem malinowy:
ok 250g malin
ksylitol wg uznania
Maliny mogą być świeże lub mrożone. Wrzucamy je na patelnie i smazymy aż do odparowania soku z malin. Wtedy stajesię gęsty :) Dosładzamy wg uznania ksylitolem.
Czym można zastąpić mąkę migdałową? Jakąś inną może być kokosowa?
OdpowiedzUsuń