biszkopt kokosowy z kremem owsianym o smaku truskawkowym
Tak mi się spodobała ostatnia jaglanka na zimno, że od razu w mojej głwoie pojawiła się myśl, że gdyby papka była gęściejsza, to spokojnie może służyć jako krem :) Postanowiłam sprawdzić w praktyce, to co zrodziło się w mojej głowie :) Z efektu jestem zadowolona :) Myślę, że jeszcze nie jedno wydobędę z płatków jaglanych <3
Składniki na biszkopt:
4 jaja
pół szklanki ksylitolu
40g mąki kokosowej
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z odrobiną soli. Następnie dodajemy ksylitol i dalej ubijamy. Ostatni krok to dodanie mąki kokosowej i równomierne rozmieszanie składników. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt jest bardzo puszysty i delikatny :) Piekłam ok 15 min w 180 stopniach w kwadratowej blaszcze o wymiarach ok 20x20cm
Krem owsiany:
100g płatków owsianych
100g mrożonych truskawek
100g jogurtu naturalnego lub smiatanki kokosowej
ksylitol wg uznania do smaku
Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy lub malakserze. Truskawki również zblendować w malaskerze z ksylitolem (osobno od płatków. Następnie wszystkie skłądniki wymieszać ze sobą.
Biszkopt przekroiłam na pół. Na jedna połowę nałozyłam masę, na ną biszkopt i z wierzchu ponownie masa. Ozdobiłam jagodami goji, bo akurat mam na stanie, ale śmiało można uzyć innych dodatków :)
Smacznego Kochani <3
Wygląda smakowicie 😁
OdpowiedzUsuńCzy żółta dodaje się do ciasta? Jeśli tak to kiedy? Pozdrawiam
Tak, dodaje się tuż po ubiciu białek z ksylitolem 😉
Usuń