chleb gryczany (bezglutenowy)
Tym razem postanowiłam stworzyć bezglutenowe pieczywko specjalnie z myślą o Zbyszku, który wspomniał, że marzy mu się chleb. Z pewnością będę szukać jeszcze innych rozwiązań, tymczasem polecam bardzo szybki wypiek :)
Składniki:
200g mąki gryczanej
70g mąki z tapioki
4 płaskie łyżeczki proszku do piecznia
240g wody
4 jaja
łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Zarówno mąkę z tapioki, jak i gryczaną pełnoziarnistą tym razem wykorzystałam z firmy bio planet :)
Wszystkie składniki mieszamy w celu uzyskania jednolitej masy. Następnie wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180stopni. Czas pieczenia ok 30-40 minut. Warto sprawdzić patyczkiem, czy chleb sie już upiekł.
Smacznego <3
Składniki:
200g mąki gryczanej
70g mąki z tapioki
4 płaskie łyżeczki proszku do piecznia
240g wody
4 jaja
łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Zarówno mąkę z tapioki, jak i gryczaną pełnoziarnistą tym razem wykorzystałam z firmy bio planet :)
Wszystkie składniki mieszamy w celu uzyskania jednolitej masy. Następnie wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180stopni. Czas pieczenia ok 30-40 minut. Warto sprawdzić patyczkiem, czy chleb sie już upiekł.
Smacznego <3
a zamiast mąki z tapioki mogę dodać ziemniaczaną?
OdpowiedzUsuńTak
Usuń