Chleb żytni z foremki
Skłądniki na zakwas:
mąka żytnia ( u mnie typ 720)
przegotowana woda
słoik ok 1-2l
sciereczka do nakrycia
Słoik najpierw wyparzyłam, żeby był czysty i sterylny, następnie wsypałam szklanke mąki żytniej i wlałam szklankę przegotowanej wody. Wymieszałam dokłądnie produkty, aż do uzyskania jednolitej masy (czasem uzywałąm w tym celu końcówki z blendera, żeby rozbić grudki mąki). Następnie przykryłam ściereczką i odstawiłam w spokojne miejsce ( u mnie szafka). Przez kolejne 5 dni, raz dziennie o tej samej porze "dokarmiałąm" zakwas. Dodając ok 1/3 szklanki mąki i 1/3 szklanki przegotowanej wody. Oczywiście dokłądnie mieszając. Przykrywałąm znów sciereczka i odstawiałąm. Szybko można zauważyć, że zakwas pracuje i tworzy pęcherzyki :) Do tego wytwarza się charakterystyczny zapach. Mi się troszkę kojarzył z winkiem :D
Po 5 dniach powstaje tzw zakwas "matka", taki pierwszy :) Połowę wylałam, natomiast do pozostawionej części dodałam 1 szklankę mąki i jedną szklanke przegotowanej wody. Wymieszałam i odstawiłąm pod przykryciem. Codziennie, przez trzy dni zamieszałam zakwas, ale juz go nie dokarmiałam. Zapach był bardzo intensywny, a bąbelki widoczne :)
Jeśli wytraliście z robieniem zakwasu te kilka dni :) Czas przejsć do przygotowania chleba <3
W pierwszej kolejności nalezy wykonać "zaczyn" na chleb :)
Składniki na zaczyn:
100g aktywnego zakwasu zytniego
200g mąki żytniej ( u mnie typ 720, ale można dodać inny)
100g letniej wody
Skłądniki wrzucamy do miski i mieszamy ze sobą. Następnie owijamy czystą sciereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 12 godzin :) Ja wymieszałam wieczorem i pozostawiłam na noc.
Składniki na ciasto chlebowe:
zaczyn wcześniej przygotowany
500g mąki żytniej ( u mnie tym 720)
230g letniej wody
1,5 łyżeczki soli
Wszystkie skąłdniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy tak długo, aż skąłdniki sie ze sobą połączą. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośniećia na ok 3godziny ( najlepiej w ciepłe miejsce, ja postawiam blisko grzejnika)
Po wyrośnieciu wykłądamy ciasto na stolnice podsypaną mąką. Ciasto chwile wyrabiamy, po czym formujemy długi walcec i wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (szczególnie chodzi o dół formy). Odstawiamy na 2-3h, zeby ciasto podrosło.
Komentarze
Prześlij komentarz