Maca z warzywami i kurczakiem

Wam też maca kojarzy się ze smakiem dzieciństwa? Jak byłam mała moja mama nam robiła takie pyszności :) Dzisiejsza maca wyszła mi troszkę z przypadku hehe, ale uważam, ze to bardzo fajny dodatek do posiłków i może zastąpić pieczywko :)

Składniki:
1 szklanka mąki tapioki
1 szklanka mąki orkiszowej
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
0,5 szklanki wody (najpierw wlać te pół szklanki, ale trzeba będzie jeszcze odrobinę dolać. warto to robić stopniowo zagniatając ciasto :)

Ciasto ma świetną konsystencję i jest bardzo mięciutkie :) podzieliłam ciasto na części i rozgniatałam je palcami formując placuszki. Ułożyłam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piekłam w 200 stopniach w nagrzanym piekarniku :) Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości placuszków. Nie jest zbyt długi. Obserwujemy wypiek i czekamy aż się zarumieni :)

Do mamy zaserwowałam sałątkę warzywną:
0,5 papryki
1 pomidor
czerwona fasola
sałata lodowa
ser feta (kawałek)
jako sos jogurt naturalny, koperek suszony, sól i czosnek

Pierś z kurczaka pokroiłam w drobną kostkę, doprawiłam przyprawą do kurczaka i podsmażyłam na patelni :)

Bardzo smaczna alternatywa np na kolację :)
Maca znakomicie nadaje się również na wynos np. do pracy :)

Smacznego <3

Komentarze

Popularne posty