naleśniki orkiszowe z twarożkiem malinowym

 Oj naszło mnie na naleśniki, których nie jadłam całe wieki :) Ponieważ miałąm w lodówce również maliny powstały piękne, różowe naleśniki <3 Takie idealne na dzień kobiet  hehe

Składniki na ciasto:
3jaja
1 niepełna szklanka mąki orkiszowej
1 pełna szklanka wody
1/3 szklanki oleju

Składniki oczywiście należy dokładnie wymieszać, aby uzyskać gładką konsystencje ciasta. Ważna jest wielkość jaj. Uważam, że przy cieście naleśnikowym nie można się sztywno trzymać przepisu. Być może zajdzie potrzeba dodać ciut więcej wody lub mąki. Myślę, że olej w cieście jest świetnym pomysłem. Patelnię smaruję niewielką ilością tuż przed smażeniem pierwszego naleśnika. Kolejne już smażę na "suchej" patelni. Dzięki temu są fajne i nie ociekające tłuszczem. Warto też usmażyć wszystkie razem i ułożyć w stos. Nabierają w ten sposób wilgoci i sprężystości. Nie pękają.

 Skłądniki nadzienia:
250g twarogu
garść malin
ksylitol wg uznania

Twaróg i maliny wkłądamy do miski i blendujemy w celu uzyskania jednolitej masy. Następnie dosładzamy ksylitolem wg uznania. Powiem Wam, że to bardzo smaczna kombinacja, na którą nie wpadłam wcześniej. Zwykle owoce wrzucałam w całości :)
Gotowe należniki polałam gorzka czekolada roztopiona w kąpieli wodnej. Śmiało można wykończyć np cukrem pudrem z ksylitolu :) 

Smacznego <3

Komentarze

Popularne posty