talarki lub paluszki (bezglutenowe)



Tym razem przekąska do pochrupania dla osób nie jedzących glutenu :) Przepis powstał dziś na szybko pod natchnieniem jednej pani :) Zapytała, z jakiej mąki można zrobić macę, którą ostatnio dodawałam. Pozstanowiłam to sprawdzić na mące gryczanej no i od razu zaszalałam, bo zamiast macy powstały talarki i paluszki :) Także przepis jak zawsze uniwersalny, bo uzyskamy z niego: macę, talarki lub paluszki :)

Skłądniki na porcję jak na zdjeciu:
50g tapioki
50g mąki gryczanej jasnej
2-3 łyżki oleju
ok 1/3 szklanki wody lub mniej

do smaku przyprawy:, pół łyżeczki soli i wg uznania np. czosnek lub bazylia czy oregano

Ciasto zagdniatamy dodając optymalna ilość wody. Następnie ja sobie ułatwiłam zdanie w taki sposób, że podzieliłam ciasto na kilka części, z każdej uformowałam walec (jak na kopytka) pokroiłam na drobne kawałki i każdy rozpłaszczyłam w palcach i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w 200 stopniach do czasu, aż sie zarumienią. W przypadku paluszków również warto podzielić ciasto tak jak na kopytka, wtedy będą przybliżonej wielkości :)

 Jak zawsze smacznego Kochani :* <3

Komentarze

Popularne posty