Bułeczki orkiszowo-owsiane
W zasadzie to chciałam zrobić orkiszowe, no ale zabrakło mi mąki orkiszowej, więc trzeba było coś zmodyfikować :) Ponieważ ostatnio zaczęłam testować mąkę owsianą, postanowiłam i tym razem sprawdzić jak się będzie zachowywała ta mąka w tego typu wypiekach :) Muszę Wam powiedzieć, że nie ma nic lepszego niż sprawdzenie jak dana mąka reaguje na inne składniki. Daje nam to możliwości do wykorzystywania jej do rożnych przepisów:)
Ciasto:
1,5 szklanki mąki orkiszowej
1 szklanka mąki owsienej
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki oleju
1,5 łyżeczki sody
1 jajo
sól ok 1 łyżeczki
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Kiedy ciasto będzie już jednolite i wyrobione trzeba podzielić je na 4 części. Ciasto jest dość lepkie, więc formujemy kulę, mozna lekko przygładzić łyżką lub zostawić te urocze "kolce" :)
Ciasto zapiekam w 200 stopniach najpierw samo ok 15 - 20 min ( najlepiej zbadać patyczkiem )
Smacznego Kochani <3
P. S. Ja użyłam tych bułek do burgerów domowej roboty, ale śmiało można zrobic po prostu kanapkę :)
Ciasto:
1,5 szklanki mąki orkiszowej
1 szklanka mąki owsienej
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki oleju
1,5 łyżeczki sody
1 jajo
sól ok 1 łyżeczki
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Kiedy ciasto będzie już jednolite i wyrobione trzeba podzielić je na 4 części. Ciasto jest dość lepkie, więc formujemy kulę, mozna lekko przygładzić łyżką lub zostawić te urocze "kolce" :)
Ciasto zapiekam w 200 stopniach najpierw samo ok 15 - 20 min ( najlepiej zbadać patyczkiem )
Smacznego Kochani <3
P. S. Ja użyłam tych bułek do burgerów domowej roboty, ale śmiało można zrobic po prostu kanapkę :)




Komentarze
Prześlij komentarz