Bułeczki orkiszowo-owsiane

W zasadzie to chciałam zrobić orkiszowe, no ale zabrakło mi mąki orkiszowej, więc trzeba było coś zmodyfikować :) Ponieważ ostatnio zaczęłam testować mąkę owsianą, postanowiłam i tym razem sprawdzić jak się będzie zachowywała ta mąka w tego typu wypiekach :) Muszę Wam powiedzieć, że nie ma nic lepszego niż sprawdzenie jak dana mąka reaguje na inne składniki. Daje nam to możliwości do wykorzystywania jej do rożnych przepisów:)

Ciasto:
1,5 szklanki mąki orkiszowej
1 szklanka mąki owsienej
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki oleju
1,5 łyżeczki sody
1 jajo
 sól ok 1 łyżeczki

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Kiedy ciasto będzie już jednolite i wyrobione trzeba podzielić je na 4 części. Ciasto jest dość lepkie, więc formujemy kulę, mozna lekko przygładzić łyżką lub zostawić te urocze "kolce" :)


Ciasto zapiekam w 200 stopniach najpierw samo ok 15 - 20 min ( najlepiej zbadać patyczkiem )


Smacznego Kochani <3

P. S. Ja użyłam tych bułek do burgerów domowej roboty, ale śmiało można zrobic po prostu kanapkę :)

Komentarze

Popularne posty