Hot-dog na bazie mąki orkiszowej
W lodówce parówki, więc w mgnieniu oka postanowiłam zrobić hot-dogi. Uwielbiam przepis na pizzę, który jest niesamowicie uniwersalny i już do niejednej potrawy go wykorzystałam. Tym razem postanowiłam go użyć właśnie do hot-dogów i był to strzał w 10 :)
Ciasto:
2,5 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do piecznia
1 jajo
zioła i przyprawy: sól, bazylia, oregano
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Kiedy ciasto będzie już jednolite i wyrobione trzeba podzielić je na 2 części. Uformowałam dwie podłużne bułeczki.
Ciasto zapiekam w ]200 stopniach najpierw samo ok 15 min.
Następnie, gdy troszkę przestygną przecinamy je na pół lub nacinamy od góry w celu dodania parówki oraz pozostałych składników wg uznania.
Smacznego <3
Komentarze
Prześlij komentarz