Krokiety gryczane w panierce z mąki owsianej faszerowane kapustą kiszoną i cebulą
Były naleśniki na słodko, czas na naleśniki wytrawne <3 Te zdecydowanie są moim numerem jeden <3 Nadają się zarówno na obiad, jak i kolacje, a do domowego barszczu na zakwasie buraczanym stworzą wspaniałe danie :)
Składniki:
3 jaja
1,5 szklanki wody lub mleka (roślinne lub bez laktozowe)
150g mąki
1/4 szklanki oleju
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy, żeby starannie połączyć składniki.
Następnie wylewamy na rozdrzaną patelnię lekko muśniętą olejem. Grubość najlepiej sobie dostosować. Nie moga być zbyt grube i proszę też ich nie usmażyć na wiór :)
Ciasto idealnie nadaje się na wersję słodką oraz wytrawną :)
Farsz:
0,5kg kapusty kiszonej
1 duża lub dwie małe cebule
łyżka masła
sól i pieprz
Kapustę przekładam do garnka i podlewam wodą ok 1, szklanki. Dusze ją na małym ogniu aż zmięknie. W tym czasie cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na masełku. Kapusta gdy zmieknie i przestygnie wygniatamy z nadmiaru wody i mielimy w maszynce. W przypadku, kiedy nie posiadamy maszynki do mielenia na samym początku tuż przed wrzuceniem kapusty do garnka w celu jej ugotowania kroimy ja nożem na mniejsze kawałeczki :)
Kapustę mieszamy z cebulą, próbujemy i doprawiamy pieprzem i w razie konieczności solą
( jeśli kapusta była bardzo kwaśna może nie być takiej potrzeby )
Zawijamy nalesniki jak klasyczny krokiet, obtaczamy w jajku i mące owsianej. Podsmażamy i gotowe. Sprawdzoną panierką sa też płatki jaglane lub gryczane :)
Smacznego Kochani <3
Składniki:
3 jaja
1,5 szklanki wody lub mleka (roślinne lub bez laktozowe)
150g mąki
1/4 szklanki oleju
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy, żeby starannie połączyć składniki.
Następnie wylewamy na rozdrzaną patelnię lekko muśniętą olejem. Grubość najlepiej sobie dostosować. Nie moga być zbyt grube i proszę też ich nie usmażyć na wiór :)
Ciasto idealnie nadaje się na wersję słodką oraz wytrawną :)
Farsz:
0,5kg kapusty kiszonej
1 duża lub dwie małe cebule
łyżka masła
sól i pieprz
Kapustę przekładam do garnka i podlewam wodą ok 1, szklanki. Dusze ją na małym ogniu aż zmięknie. W tym czasie cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na masełku. Kapusta gdy zmieknie i przestygnie wygniatamy z nadmiaru wody i mielimy w maszynce. W przypadku, kiedy nie posiadamy maszynki do mielenia na samym początku tuż przed wrzuceniem kapusty do garnka w celu jej ugotowania kroimy ja nożem na mniejsze kawałeczki :)
Kapustę mieszamy z cebulą, próbujemy i doprawiamy pieprzem i w razie konieczności solą
( jeśli kapusta była bardzo kwaśna może nie być takiej potrzeby )
Zawijamy nalesniki jak klasyczny krokiet, obtaczamy w jajku i mące owsianej. Podsmażamy i gotowe. Sprawdzoną panierką sa też płatki jaglane lub gryczane :)
Smacznego Kochani <3




Witam 😙😊
OdpowiedzUsuń-Jaką mąkę dać do ciasta naleśnikowego?
-Ile naleśników wychodzi mniej więcej z tej porcji?