kruche batoniki owsiane z karmelem



Dziś udało się opracować recepturę na karmel, więc postanowiłam zrobić kruche batoniki z nadzieniem karmelowym. Śmiało można je wzbogacić o polewę czekoladową i będzie baton z prawdziwego zdarzenia <3

Składniki:
90g mleka kokosowego
40g ksylitolu
30g oleju kokosowego
60g wody
40g masła orzechowego

Wszystkie składniki wkładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Chwilkę to potrwa, ale wraz z podgrzewaniem masa zacznie gęstnieć i ciemnieć. Piękny kolor zawdzięczamy masłu orzechowemu, które z pewnością nie dominuje smakowo.




Skłądniki na ciasto:
50g masła
2 łyżki ksylitolu
1 jajo
110g mąki owsianej

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Schładzamy w lodówce ok 30 min. Następnie wyklejamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Użyłam blaszki 20cmx20cm. Do większej należy podwoić składniki. Pieczemy w 180 stopniach ok 15min.

Kiedy ciasto troszke przestygnie przecinamy je na pół. jedną częsć smaryjemy, a drugą nakłądamy na wierzch. Tak przygotowane wkładamy do lodówki, żeby je schłodzić. Pozwoli nam to łądnie pokroic ciasto w batoniki :)


Batoniki śmiało można polać czekoladą lub zostawić je w takiej postaci :)

Komentarze

Popularne posty