lody cytrynowe na bazie mleka kokosowego

 Ostatnio coraz więcej ciepłych dni, więc czas pomyśleć o lodach :) Robiłam już lody z różnych owoców, jadnak do gł0wy mi przyszła cytryna. Zastanawiałam się, w jaki sposób najlepiej się przymierzyć do lodów cytrynowych. Dałam się ponieść fantazji i postanowiłąm wykonać je na bazie cytrynowego kisielu z tapioki :) Efekt znakomity :) Kto lubi cytrynkę powinien sie na nie skusić :)

Najpierw ugotowałam kisiel cytrynowy z tapioki.
1/3szklanki soku z cytryny
1szlanka wody

1,5lyzki tapioki.

W połowie szklanki wody rozpuszczamy tapiokę a drugie pół szklanki wody podgrzewamy z sokiem z cytryny. Następnie łączymy jak woda się podgrzeje (klasycznie jak w przypadku kisielu).





Następnie kisiel zamrozilam w foremce do kostek lodu, żeby łatwiej było zblendowac. Po zamrożeniu zblendowalam z ksylitolem i dodałam 2lyzki śmietanki kokosowej czyli gęstej części mleka kokosowego. Zamiennie można dodać jogurt naturalny (osoby dopuszczające nabiał).



Do lodów można zetrzeć skórkę z cytryny lub dodać troszkę mięty 😍 mega smaczne 

Po zblendowaniu na chwilę włożyłam je jeszcze do zamrażarki, żeby się bardziej ścięły.

Gotowe można przechowywać w zamrażarce 





😉

Komentarze

Popularne posty