lody cytrynowe na bazie mleka kokosowego
Ostatnio coraz więcej ciepłych dni, więc czas pomyśleć o lodach :) Robiłam już lody z różnych owoców, jadnak do gł0wy mi przyszła cytryna. Zastanawiałam się, w jaki sposób najlepiej się przymierzyć do lodów cytrynowych. Dałam się ponieść fantazji i postanowiłąm wykonać je na bazie cytrynowego kisielu z tapioki :) Efekt znakomity :) Kto lubi cytrynkę powinien sie na nie skusić :)
Najpierw ugotowałam kisiel cytrynowy z tapioki.
1/3szklanki soku z cytryny
1szlanka wody
1,5lyzki tapioki.
W połowie szklanki wody rozpuszczamy tapiokę a drugie pół szklanki wody podgrzewamy z sokiem z cytryny. Następnie łączymy jak woda się podgrzeje (klasycznie jak w przypadku kisielu).
Następnie kisiel zamrozilam w foremce do kostek lodu, żeby łatwiej było zblendowac. Po zamrożeniu zblendowalam z ksylitolem i dodałam 2lyzki śmietanki kokosowej czyli gęstej części mleka kokosowego. Zamiennie można dodać jogurt naturalny (osoby dopuszczające nabiał).
Do lodów można zetrzeć skórkę z cytryny lub dodać troszkę mięty
😍 mega smaczne 
Po zblendowaniu na chwilę włożyłam je jeszcze do zamrażarki, żeby się bardziej ścięły.
Gotowe można przechowywać w zamrażarce
😉
Najpierw ugotowałam kisiel cytrynowy z tapioki.
1/3szklanki soku z cytryny
1szlanka wody
1,5lyzki tapioki.
W połowie szklanki wody rozpuszczamy tapiokę a drugie pół szklanki wody podgrzewamy z sokiem z cytryny. Następnie łączymy jak woda się podgrzeje (klasycznie jak w przypadku kisielu).
Następnie kisiel zamrozilam w foremce do kostek lodu, żeby łatwiej było zblendowac. Po zamrożeniu zblendowalam z ksylitolem i dodałam 2lyzki śmietanki kokosowej czyli gęstej części mleka kokosowego. Zamiennie można dodać jogurt naturalny (osoby dopuszczające nabiał).
Do lodów można zetrzeć skórkę z cytryny lub dodać troszkę mięty
Po zblendowaniu na chwilę włożyłam je jeszcze do zamrażarki, żeby się bardziej ścięły.
Gotowe można przechowywać w zamrażarce
😉





Komentarze
Prześlij komentarz