Pizzerinki orkiszowe
Postanowiłam dziś nieco odmienić moją pizzę i zrobić kilka małych pizzerinek :) Jest to fajna alternatywa dla gości, porcje są gotowe i ładnie się prezentują.
Ciasto:
2,5 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do piecznia
1 jajo
zioła i przyprawy: sól, bazylia, oregano
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Kiedy ciasto będzie już jednolite i wyrobione trzeba podzielić je na 6 części. Oczywiście delikatnie podsypujemy mąką, zeby się nadmiernie nie kleiło. Uwaga ciasto troszkę urośnie. Jeśli rozwałkujesz zbyt cieńko piecz krócej, jeśli zostawisz ciut grubsze będzie z kolei bardziej puszyste ciasto.
Ciasto zapiekam w ]200 stopniach najpierw samo ok 10 min, a potem ze składnikami również ok 10 min :)
Ja użyłam duszonej cebuli, pomidora, sera feta, oliwek, sera mozarella, roszponki i kiełbasy. Skłądniki mozna dobrać wg uznania. Danie usupełniam sosem: łyżka majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego i do smaku czosnku i koperku :)
Smacznego <3
Ciasto:
2,5 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do piecznia
1 jajo
zioła i przyprawy: sól, bazylia, oregano
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Kiedy ciasto będzie już jednolite i wyrobione trzeba podzielić je na 6 części. Oczywiście delikatnie podsypujemy mąką, zeby się nadmiernie nie kleiło. Uwaga ciasto troszkę urośnie. Jeśli rozwałkujesz zbyt cieńko piecz krócej, jeśli zostawisz ciut grubsze będzie z kolei bardziej puszyste ciasto.
Ciasto zapiekam w ]200 stopniach najpierw samo ok 10 min, a potem ze składnikami również ok 10 min :)
Ja użyłam duszonej cebuli, pomidora, sera feta, oliwek, sera mozarella, roszponki i kiełbasy. Skłądniki mozna dobrać wg uznania. Danie usupełniam sosem: łyżka majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego i do smaku czosnku i koperku :)
Smacznego <3



Komentarze
Prześlij komentarz