rolada biszkoptowa (orkiszowa) z budyniem z tapioki

 Ponieważ miałam gości, chciałam zrobić cos słodkiego w ramach poczęstunku. Padło na roladę biszkoptową wykonana z mąki orkiszowej. Śmiało można wykonać ją również w wersji bezglutenowej - wystarczy zamienić mąkę na inną. Rolada wyszła bardzo smaczna, delikatna i puszysta :)

Składniki na ciasto:
4 jaja
pół szklanki ksylitolu
1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki mąki orkiszowej lub gryczanej czy jaglanej
2-3 kropleolejku śmietankowego
1 łyżka kakao

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy ksylitol i dalej miksujemy aż sie rozpuści. Następnie dodajemy żółtka, mąke i proszek i mieszamy delikatnie, żeby nie zniszczyć puszystości ciasta. Wylewamy na duża blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Ciut ciasta zostawiamy i dodajemy kakao, polewamy biszkopt z wierzchu tworząc wzorki :)
Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.

Kiedy biszkopt nam się upiecze, jeszcze ciepły wyciągamy poprzez odwrócenie blaszki i delikatnie zwijamy przy pomocy ścierki kuchennej na rulon. Zostawiamy tak do wystygnięcia, żeby biszkopt nabrał kształtu odpowiedniego dla rolady :)

Budyń tapiokowy:
400 ml mleka roślinnego lub bez laktozy
2,5 łyżki tapioki
ksylitol wg uznania

Mleko podgrzewamy w garnku z ksylitolem, odlewamy ok pół szklanki mleka do kubka i odajemy do niego mąkę z tapioki. Następnie gotujemy jak normalny budyń. energicznie mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia. 


Masa owocowa ala frużelina:
garść mrozonych truskawek 
ksylitol wg uznania
0,5 szklanki wody (do owoców)

0,5 szklanki wody + 2 łyżki tapioki
1 łyżeczka żelatyny


Owoce wrzucamy do garnka i zalewamy połową szklanka wody. Następnie blendujemy owoce i dosładzamy ksylitolem. Znów odstawiamy na kuchenkę i podgrzewając wlewamy eodęz mąką z tapioki i żelatyną. Rozbimy jak tradycyjny kisiel. 
 Po ostygnięciu ciasta oraz mas smarujemy biszkopt i zawijamy. Ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia :)
Smacznego Kochani <3

Komentarze

Popularne posty